Manastir Tuman

Manastir Tuman je udaljen je samo desetak kilometara od Golupca i okružen   prelepim ambijentom netaknute prirode. Zidan je u 14. veku, uoči Kosovskog boja i posvećen je svetom arhangelu Gavrilu. Zadužbina je Miloša Obilića sagrađena u srpsko-vizantijskom stilu.

O poreklu imena potoje dve verzije i obe se odnose na Miloša Obilića i reči “tu mani” (ostavi). Prema prvoj verziji, Miloš je gradnju manastira započeo pre Kosovske bitke, ali je uoči iste dobio poziv od kneza Lazara koji mu je poručio: “Tu mani zdanje manastira”. Druga verzija kaže da je Miloš nehotice smrtno ranio isposnika Zosima Sinaita. Želeći da mu pomogne, Miloš ga je na leđima poneo ka dvoru ali mu je isposnik, videvši da mu se bliži smrt, rekao: “Tu mani da umrem”.

U Prvom i Drugom srpskom ustanku manastir je bio spaljen i razoren, pa srušen do temelja i ponovo izgrađen 1924. godine. Prilikom radova na manastiru 1936. pronađene su mošti svetog Zosima Sinaita koje su i posle pet vekova sačuvale čvrstinu i težinu. Stavljene su u omanji ćivot i izložene u crkvi ispred oltara gde se i danas nalaze.